Menu Close

NETRADICINĖ UGDYMO DIENA PRADINUKAMS

Vasario 9 dieną pradinių klasių mokiniams buvo organizuota edukacinė ekskursija, skirta Lietuvos valstybės dienai paminėti.

1-2 klasės mokiniai lankėsi Vilniaus arkikatedros varpinėje. Vilniaus arkikatedros varpinė – vienas iš pagrindinių miesto simbolių, svarbi arkikatedros, Žemutinės ir Aukštutinės pilių komplekso dalis. Varpinės istorija siekia XIII a. vidurį: čia stovėjęs gynybinis bokštas XVI a. tapo varpine, o XIX a. pradžioje įgavo dabartinę išvaizdą. Pastato viršuje laiką skaičiuoja seniausias miesto laikrodis. Mokiniai kartu su gide kopėsi XIV amžių menančiais mūriniais laiptais ir įspūdingomis medinėmis XIX amžiaus konstrukcijomis. Mokiniai skambino ekspozicijoje esančiais varpais, savarankiškai naudojo interaktyvias priemones (mobilias kameras miesto apžvalgai). Nuotaikingame filmuke balandis Pranas pristatė varpinės ir Vilniaus katedros bei aikštės istoriją. Po ekskursijos mokiniai patys pagamino magnetukus ir medalionus.

 3-4 klasės mokiniai lankėsi Vilniaus Katedros požemiuose. Vilniaus katedros požemiai – nematoma pastato dalis – pristato šventovės, stovinčios vienoje seniausiai gyvenamų Vilniaus vietų, istoriją, pastato kaitą, čia palaidotus Lietuvos valstybei ir Bažnyčiai nusipelniusius asmenis. Kriptose ir koridoriuose įrengta ekspozicija supažindina su laidojimo tradicijomis, archeologiniais radiniais, atveria Karališkąjį mauzoliejų. Mokiniai ten pamatė, kur ir kaip buvo laidojami Lietuvos galingiausieji, kur stovėjo pirmoji Katedra ir kas jai nutiko, sužinojo, kokios mįslės gaubia Vytauto Didžiojo kapą ir kokio stebuklo dėka Katedros požemiuose išliko karališkieji palaidojimai, kuris valdovas Katedros požemiuose “paliko” savo širdį ir kur paslėptos karališkosios brangenybės. Turėjo išskirtinę galimybę savo akimis pamatyti seniausią freską Lietuvoje bei išgirsti neįtikėtiną jos atradimo istoriją. Na, ir be abejo, aplankė legendinės gražuolės Barboros Radvilaitės amžino poilsio vietą, sužinojo, kaip iš tiesų atrodė gražiausia XVI a. Europos moteris ir kas pasiglemžė karalienės gyvybę. Ypatingai smalsu buvo sužinoti daugiau faktų apie Barborą Radvilaitę. Juk skaitytas literatūros kūrinys “Barbora Radvilaitė” paliko didelį įspūdį.

Iš ekskursijos visi grįžo kupini įspūdžių, kartu praplėtę savo akiratį.

Pradinių klasių mokytojos

Skip to content